Bältesfärgerna och deras betydelse


Vitt

Gult


Grönt


Blått

Rött


Svart
Oskyldighet, som novis utan tidigare erfarenhet av Taekwon-Do.

Jorden, ur vilken ett skott skjuter når fröt av Taekwon-Do slagit rot.

Plantan som växer takt med att färdigheterna i Taekwon-Do utvecklas.

Himlen, mot vilken plantan sträcker sig och mognar till träd.

Fara, manar eleven till försiktighet och att träna kontroll. men är även en varning åt antagonister att hålla sig undan.

Motsatsen till vitt, det visar mognad och skicklighet i Taekwon-Do. Det visar även på innehavarens resistens mot mörker och rädsla. 

 


 

 Mer om bältesgraderna.


I Taekwon Do premieras inte bara individuell kapacitet eller teknik, utan även saker som karaktärsutveckling, tapperhet och uthållighet. Alla har ju inte samma kroppsliga förutsättningar, en del kan ha bländande tekniker men sakna viljan medan andra kämpar envist för att få ordning på sina tekniker.
En annan sak att ta hänsyn till är att kroppen inte fungerar på samma sätt vid 40 som den gör vid 20.
Graderingsskalan är uppdelad i 19 ranker. 10 - 1 Gup, därefter 1 - 9 Dan.
Nybörjaren startar på 10:de Gup, då 10 är det lägsta tvåsiffriga talet. Mästaren kan nå maximalt 9 Dan, inte bara för att 9:an är det högsta entalet men även för att det är summan av 3 multiplicerat med 3. Trean är nämligen den högst aktade siffran i orienten, kalligrafin för 3 skrivs med tre horisontella linjer under varandra. Den övre linjen symboliserar himlen, den mittersta linjen står för de dödliga och den undre linjen är jorden.
Det sägs att den man som framgångsrikt upphöjer sitt land, folk och gud, samt kan få dem i symbios med varandra är konungaämne. Kung skrivs därför som en trea, men med en förenande lodrätt linje igenom de tre horisontella.
Det är också intressant att när 9 multipliceras med valfritt annat ental blir siffrorna i svaret, om man adderar dom, alltid 9.Till exempel 9 gånger 5 är 45, 4 plus 5 är 9. 9 gånger 7 är 63, 6 plus 3 är 9. Eftersom det är den enda siffra med denna egenskapen visar det ytterligare på att nian är det mest positiva av alla tal.
Som ni vet så är svartbältena även indelade i tre grupper, med tre i varje.
1-3 Dan,        Assisterande instruktör, noviserna bland svartbältena. (Boosabum-Nim)
4-6 Dan,        Instruktör, expert klassen. (Sabum-Nim)
7-9 Dan,        Mästare, eliten i Taekwon Do, den skara som förstår allt om arten. (Sahyon-Nim)
Åter igen tre multiplicerat med tre, nio, det högsta av det högsta.

Det nionde svarta bältet tillhör Stormästaren (Sasyong-Nim) och hölls länge av blott en person, Taekwon-Dos grundare General Choi Hong  Hi. (1918 - 2002) Idag finns det flera Grand Masters i världen, två av dem är Svenska. Vår egen Grand Master Yeo tog Sveriges första stormästar titel. Cindy Armstrong erhöll något år senare samma grad.


Till Toppen